tisdag 31 mars 2009

Vår på gång...





När det snöar ute får man ta in våren. Nu blommar tulpaner, våreld och krysantemum i köket. Tänk vad glad man blir av blommor. Ja, jag fick minsann köpa dom själv för maken har visst fortfarande inte förstått att det ger billiga poäng...


Brukar också tycka det är roligt att plantera egna sommarblommor och kryddor men det har jag inte hunnit med ännu. Förrådet har nämligen låtit sig överbelamras med kläder, kartonger och möbler och det verkar inte ha någon avsikt att städa sig självt. Jag får nog gå ut och ryta till lite... eller kanske skulle man skaffa en hustomte... En så´n där som inte har tummen mitt i handen, utan tar tag i saker på en gång och är så där härligt klämkäck. Låter nästan som Martin Timell. Undrar om han vill komma hit?

söndag 29 mars 2009

En timme för jorden och en timme för sommartid

Igår släckte vi lamporna och tände ljusen.


Barnen tyckte det var spännande att gå på toaletten med levande ljus och det var mysigt med alla ljus i huset. Dock hade jag lovat dottern att vi skulle se Robinsson så lite fuskade vi :-) Hörde föresten att det sparades ström motsvarande 500 000 hushåll! Heja alla lampsläckare!


Gjorde en fin ordtavla idag som får hänga i köket. Lätt som en plätt att fixa själv och väldigt roligt.

Nu måste jag komma ihåg att ställa om väckarklockan till sommartid. Man har ju inte bara en klocka i huset...

fredag 27 mars 2009

Här bor Måns

Mina målningar som fått ramar

Nu kommer några bilder på 5-åringens rum som nästan är klart. Lite mer piff och så är det klart *host, host* lister pratar vi inte om...
Funderade på att sy några roliga kuddöverdrag, kanske med bokstäverna i hans namn. Det tror jag han skulle tycka var kul. Har ni några andra roliga tips så får ni gärna dela med er!


Sitter här ensam i huset då dottern är på kalas och maken åkt med killarna på hälsa-på-runda. Känns lite tomt så här en fredagkväll men snart är kalaset slut och då får vi ha lite tjejmys innan resten av familjen kommer hem.
Ha en riktigt skön fredag alla där ute!

Kramar

torsdag 26 mars 2009

Keramik








På skolan har vi fått även fått prova att arbeta med lera. Jag blir nog aldrig någon keramiker, dreja är nog det klurigaste jag gjort. Men kavla och forma är lite lättare och några saker blev jag lite mer nöjd med.
Idag har jag börjat måla vårat vardagsrumsbord. Det har stått på agendan en lång tid men nu är jag på G. När det är färdigt väntar både kökssoffan och ett skåp på lite färg. Jag har miljoners med saker jag har tänkt göra men de har ofta en tendens att stanna där - på idéstadiet. Men nu ska jag smida medan järnet är varmt - synd bara att det finns sådant som Torktid.

onsdag 25 mars 2009

Glöm inte...


...att fira våfflan idag!
Vi tjuvstartade härom dagen och jag hann knappt ropa -Kom och ääät... så var våfflorna slut. Barnen valde vaniljvisp och jordgubbssylt till och inte en smula blev kvar på faten. Vill man vara lite nyttigare så tycker jag keso, banan, honung och valnötter är gott till eller varför inte någon god röra med gravad lax och avocado?
Dags att göra lite nyttigheter nu, sol och altan kallar :-)!

måndag 23 mars 2009

Min madonna

Det här är en av mina första akrylmålningar jag gjort på skolan. Gjorde tre olika "madonnor" som fick hänga på vår färgutställning. Det är alltid spännande att visa andra sitt egna skapande och kul att få feedback på det man gör.
Gillar att måla med akryl, att få blanda egna färger och kunna måla över om man inte blir nöjd. Här har jag även använt guld och glitter.
Ju mer desto bättre :-)

söndag 22 mars 2009

Vår utehelg

I helgen har vi haft en riktig utehelg med hela familjen. Strålande sol, många plusgrader och vi har inte haft mage att stanna inne en sekund. Nu har hela familjen (förutom minstingen) utrustats med slalomskidor och igår åkte vi till backen för att träna lite. Knöktjockt i backen då Piteenergi bjöd på allt under lördagen så kön till liftarna ringlade sig likt en ändlös boaorm.
Jag som inte stått på skidor på 20 år försökte locka med mig barnen till barnbacken och efter några suck och stön lyckades jag. Med skräckfylld förtjusning plogade jag mig nedför backen och två korta åk senare skrek mina benhinnor av kramp. Jag har totalt glömt bort hur jobbigt det är att åka slalom!

Idag åkte vi iväg igen och de stora backarna skulle besegras. Bland det värsta jag vet är att åka lift och tror ni inte att jag åker rakt in i en pelare första turen. Med stor övertalning från resten av familjen så blev det faktiskt ganska många åk till!

Så nu är vi fem rosiga-om-kinderna och trötta familjemedlemmar som lär sova sött i natt :-)

fredag 20 mars 2009

Läs en bok

Här hamnade en av mina kuddar a la Watkins. Kriminalromaner, inredningstidningar, trädgårdböcker bläddras mest i när Fröken Ur är givmild och det har hon faktiskt varit på sistone.
Det sista året har jag läst fler böcker än på väldigt länge och det är ju sååå avkopplande. Nu har jag tyvärr läst färdigt Läckberg och Jungstedts böcker så boktips mottages tacksamt!

Idag blir det stadstur med lillprins Bus och min mamma. Grundfärg och kabellister står på inköpslistan - väldigt exklusiva grejer... Fredagar innebär dessutom hämtmat, myskväll och Lets Dance.
Trevlig fredag!

torsdag 19 mars 2009

Mumsig pastasallad




Någon av er söta bloggare åt pastasallad härom dagen. Blev så sugen så det fick bli vår middag också. Det är ju bland det snabbaste man kan röra ihop speciellt om man har överbliven pasta. Barnen är därmot inte så förtjusta om man blandar ihop allt så dom får plocka det dom vill ha på sin tallrik innan... Vi har nog aningens bortskämda barn *suck* Någon som känner igen sig?


Vad brukar ni blanda i era sallader?

onsdag 18 mars 2009

Kan själv, del 2



Här har jag "klottrat" med akryl i en kallare och en varmare färgskala. Det blir yngsta sonen som nu ska få äran att ha mammas konst på väggarna :-)
Kaffemålningen var riktigt rolig igår men bilderna var så blöta att de inte gick att fota. Men tålamod, tålamod - det kommer bilder så småningom...
Idag ska vi iväg och kika på de utställningar som finns i stan. Jag lever lyxliv!
Tack snälla för tipsen på mitt förra inlägg, nu kan jag börja pimpa!

tisdag 17 mars 2009

Hur gör ni?


En liten undran till alla som gör så fina bildkollage med text och ritade bilder. Vad använder ni för program? Vissa som lägger in recept kan få det att se ut som det är skrivet i ett anteckningsblock. Roliga detaljer mm mm. Hur GÖR man??? Jag tänkte få pimpa min blogg:-)


Jag funderar på att köpa ett Wacom ritbord. Någon som har erfarenhet av det eller något annat ritbord?
Nu ska jag rusa iväg till skolan. Idag blir det faktiskt att måla med snabbkaffe. Tar med mig kameran och kanske fastnar något av konstverken på bild.
Tjingeling!

måndag 16 mars 2009

Fest, slalom & bak

Igår var vi på trevlig 40-års fest hos grannen. De hade lånat militärtält där de dukat långbord, tänt massor av marshaller, renskinn runt grillstaden och maten wokades ute. Efter någon timme gick vi in i deras stora garage där kvällen fortsatte med tårta och trubadur.
Kul med lite annorlunda kalas!

Denna söndag drog vi iväg till slalombacken. Uuuuunderbart väder och matsäck i backen. Dottern skulle åka för första gången och jag tycker det gick superbra. Hon var tuff och gav inte upp, kämpade nerför backen om och om igen. Åkte inte så mycket som barn själv men nu blev jag sugen att börja åka igen. Skulle vara mysigt om hela familjen kunde åka tillsammans!

Har även hunnit med att baka både bullar, kolasnittar och chokladkakor idag. Frysen var helt tom och eftersom vi ska ut i backen fler gånger så måste vi ju ha något att mumsa på också...:-)

lördag 14 mars 2009

Brastartmüsli!


Så fantastiskt roligt och fiffinurligt! Via Saltåkvarn kan du beställa din helt egna müsli med en superfin plåtburk till. Du väljer bland 60 ekologiska ingredienser och blandar precis som du vill, du får tom döpa din egna blandning.


Min blandning gick på 120 riksdaler, inklusive plåtburk och porto. Lite dyrt kan tyckas men ack så roligt!


Igår var jag på firmafest med Körslaget-tema. Sju peppade lag framförde de mest kreativa och skönsjungande (eh...) bidragen. Juryn fick ett tufft jobb men när diverse fjäsk och mutor poängbedömts så gick det gula laget till seger. Ja, det var ju förståss mitt lag! Champagnesprut och det vinnande bidraget framfördes återigen till publikens jubel. Jag kände mig som en riktigt rock-star och trodde nästan det skulle bli autografskrivning efteråt men det kanske var att ta i...
Hur som helst, en rolig kväll, god mat och hyffsat tidig hemkomst.

---------------
Dagens glada:
Yngsta sonen som väcker mig på
morgonen med orden:
Du är som en ängel mamma!

torsdag 12 mars 2009

Kan själv!

Tänkte att jag skulle visa något som jag gjort på skolan i veckan. Blir lite nervös bara av själva tanken, jag menar, jag är absolut inget proffs men jag ska ju inte heller få något betyg :-)
Det är lätt att tänka att man är dålig eller inte målar nog bra, det är verkligen något jag måste jobba med.
På skolan har vi precis avslutat vår formperiod och nu har vi valfritt framtill avslutningen.
Då blir det utställning i Krokodils lokaler och jag valt att jobba med akryl tills dess.





Här fick vi i uppgift att måla Buddha. Min Buddha tar en skön flygtur i sin morgonrock.



Idag har jag varit på jobbet för att öva lite körsång. Imorgon är det fest á la körslaget och vårat gäng ska sjunga Summer of 69. Jag tror och hoppas att det kommer att bli en riktigt rolig fest!
Dagens glada:
Sjunga i kör är ju sjukt roligt!

tisdag 10 mars 2009

Hur arg kan man bli på en skala?


Jag önskar det gick att mäta hur mycket energi som går åt att vara irriterad på datorn. Denna icke-levande varelse som kan få en att skaka av vrede. Ibland känns det som att datorn gör det med flit. Elakt flinar åt mig och får mig till ett nervsammanbrott. Min dotter skrattar åt mig när jag härmar datorn (ja, som jag tror att den låter) när den testar mig med diverse upphängningar, slöa reaktioner och icke-kontakt-med-servern. Tror nästan att det kan kallas tortyr!


Är det någon annan som har en dator med maffiafasoner hemma?

söndag 8 mars 2009

Sista sportlovsdagen

Då var den här veckans ledighet slut. Vi har haft det skönt, slappat, varit ute och umgåtts. Min syster har varit på besök från Stockholm och hjälpt mig färdigställa 5-åringens rum. Nu saknas bara gardiner och lite "rassel". Tack siss!


Idag blev det go´middag hos oss. Har en supermarinad med honung och vitlök till kyckling som bara är sååå god, till det jordnötssås, ris och sallad.
Till efterrätt åts Tiramisu med vit choklad. Mums!



Imorgon börjar vardagen om men det är inte så dumt det heller!

fredag 6 mars 2009

Frukostbröd med havre

Doften av nybakat bröd är väl ljuvligt och i veckan har jag provat på lite olika recept. Det hör inte till vanligheten att jag bakar bröd, om jag bakar blir det mest kakor och bullar :-)
Här får ni i alla fall recepet på ett gott och nyttigt bröd i långpanna. Har ni tips på något annat gott matbröd så tar jag gärna det!

Frukostbröd med havre

5 dl fiberberikat havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
ca 8 dl vetemjöl
(jag böt rågmjölet mot grahamsmjöl och hällde dessutom i ½ dl sirap - lite sött måste man ju ha...)

Gör så här:
1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.

2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

3. Lägg ett bakplåtspapper plåt 30x40 cm eller smörj den med matfett.

4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

Smaklig spis!

onsdag 4 mars 2009

Sov du lilla videung...




Längtar efter sommar och sol men efter en skön vinterdag som denna så gläds jag nu åt den stundande vårvintern här i norr. Mycket snö - javisst, men härliga promenader efter skoterspåret som går precis bakom huset, porlande ån och solen som börjar värma är helt okej det också!

Växthuset får vara ifred ett tag till. Kanske några frön får börja gro inomhus så småningom. På tal om inomhus så har yngsta sonens rum fått ny färg på väggarna idag och lite nytt ska monteras upp. Färgerna blir samma som i storebrors rum och bättre kan det väl inte bli? Inatt får dessutom bröderna campera ihop i samma rum och fnisset därifrån tystnade för bara en liten stund sedan...


---------------
Dagens glada:
Timmar ute i solen med grillade hamburgare

En alldeles uuunderbar dag!


Hur låter det här:
Hela familjen (utom maken som jobbar) tar en skön sovmorgon.
Frukost med glada barn
Mamma och dotter åker till stan och friserar sig medan två snälla pojkar stannar hos mormor
Klädpaket har kommit och hämtas ut
Fina fynd görs på mysiga affären Tistel
Mormorn bjuder på nygräddade plättar med sylt och grädde
Väl hemma bakas goda pizzabullar som blir favorit till middagen
Biobesök - Män som hatar kvinnor - med två kompisar och en godispåse :-)
Hinner hem till kvällsläsning och nattning
Maken har hyrt film, somnar i sängen medan filmen rullar....


---------------
Dagens glada:
Allt ovan


måndag 2 mars 2009

Vilken färg gillar du?

Mina favoritäggkoppar
Glasvas från Röda Korset
Tänk vad det finns många vackra färger. Grönt är nog en favorit men det växlar lite efter humör. Kanske dras jag extra mycket till grönt nu när det fortsätter att snöa och blåsa här i norr. Längtan efter vår och skir grönska är stark men ännu ett tag får det gröna bara njutas av innomhus.


Igår bakade jag för ovanlighetens skull matbröd. Det blev jättegoda grahamsbullar som mättade hela familjen förutom 7-åringen som förklarade att han inte gillar sån´t där bröd... Utan att ha smakat förståss. Nej, där ska det vara så fiberfattigt som möjligt och enda pålägget som gillas är smör - nyttigt så det förslår.
Idag åkte vi och hälsade på en kompis som också fått för sig att baka bröd. Tänk vad gott det är med nybakt och på vägen hem åkte vi förbi affären och inhandlade jästpaket och rågkross. Nu ska här bakas Frukostbröd med havre.
-----------------------------
Dagens glada:

Nytryckt Allt i Hemmet att läsas i sängen

söndag 1 mars 2009

Helgen som gick


Här har vi mjukstartat sportlovet med lite lata dagar. Igår var vi mest hemma. Jag hann iväg med mamsen till möbelvaruhuset som hade "upp till 80% rabatt". Inget fynd för min del, hade tänkt hitta en ny TV-möbel. Vill ha en enkel, stabil, snygg sak, som sväljer lite spel och filmer men det tycks vara supersvårt. Några tips från er i cyperspace?



På dagen grävde vi fram vår grillring som kung Bore gömt under ett tjockt lager vattenkristaller. Grävde en liten bivack (trodde nog att solen skulle värma lite mer) och grillade korv. Myyys!
Självklart melodifestival på kvällen där min favorit var Susanne Alfvengren - jag älskar hennes röst!

Idag fortsatte vi vår helgtradition (om det kan kallas så efter två gånger...:-)) med "hotellfrukost". Dukar fint på köksbänken med mycket gott att välja på och hela familjen startar dagen med en ordentlig frukost.
Åkte iväg till skidbacken med bobar och madrass och drog några race. Det är då man upptäcker vilken usel kondition man har. Barnen skuttar snabbt uppför backen och mamman stånkar pustande efter. Efter det krävande passet styrde vi bilen mot MAX för att fylla på våra tömda energidepåer, hehe...


Dagens glada:
Barnens humör i pulkbacken